×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Opstijgend vocht bestrijden: stappenplan, premies en richtprijzen

Meer dan de helft van de woningen in ons land krijgt vroeg of laat te maken met vochtproblemen. De kans is dus reëel dat ook jij op een bepaald moment met een vochtprobleem te maken krijgt.

Vochtproblemen laat je best zo snel mogelijk behandelen. Ze verdwijnen immers niet vanzelf. Wel integendeel, vaak verergert de situatie alleen maar.

opstijgend vocht

Zo ook bij opstijgend vocht. Opstijgend vocht is één van de meest voorkomende vormen van vochtproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op opstijgend vocht. We onderzoeken de voornaamste oorzaak, de meest voorkomende gevolgen, en we bespreken ook verschillende methoden om opstijgend vocht te bestrijden.

In dit artikel:

opstijgend vocht

Oorzaken van opstijgend vocht

De oorzaak van opstijgend vocht bevindt zich onder de grond, namelijk bij het grondwater. Wanneer de muren van je woning rechtsreeks in contact komen met grondwater, kan als gevolg van de capillaire werking van de muur het water worden opgezogen door de muur. Vergelijk het met een spons dat water opneemt wanneer beiden met elkaar in contact komen.

Opstijgend vocht komt voornamelijk voor bij bakstenen muren die poreus zijn. Dit soort muren zijn niet 100% lucht- en waterdicht, en laten het grondwater dus toe om diep in de muur door te dringen. In sommige gevallen kan het grondwater zelfs tot in de bovenliggende verdiepingen opstijgen. Het is dus niet zo vreemd om vochtplekken als gevolg van opstijgend vocht op de muren van het gelijkvloers te zien, ook al heb je nog een kelder onder het gelijkvloers.

Het zijn vaak oudere huizen die te kampen hebben met opstijgend vocht. Dit komt omdat er nog geen maatregelen werden genomen ter preventie van opstijgend vocht toen deze huizen werden gebouwd. Maatregelen ter preventie van opstijgend vocht omvatten ondermeer het aanbrengen van een waterscherm onderin de muur, zodat muren en grondwater niet met elkaar in contact kunnen komen.

Bij moderne nieuwbouwwoningen worden wel voorzorgsmaatregelen genomen om de muren te beschermen tegen opstijgend vocht. Zo wordt er standaard een waterkerende folie geplaatst onderaan de muren. Bovendien wordt er ook steeds meer gebouwd met waterbestendige materialen, zoals waterdicht cement en beton.

Gevolgen van opstijgend vocht

Aangezien opstijgend vocht vaak het gevolg is van het aantasten van de muren door grondwater, is het ook makkelijk te herkennen. Opstijgend vocht bevindt zich dus steeds laag bij de grond. Indien je vochtplekken op de muren hebt, die zich lager bevinden dan pakweg 120 centimeter hoogte, dan is de kans heel groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht.

Het spreekt voor zich dat opstijgend vocht niet zo bevorderlijk is voor de gezondheid van je muur, of van je huis in het algemeen.

opstijgend vocht

Vochtige muur

Door al het vocht in je muur, wordt die muur zwak en week. Dit heeft zo zijn gevolgen voor de muurbekleding. Behangpapier zal loskomen, en bepleistering brokkelt af. Hierdoor krijgt je muur een verwaarloosd uiterlijk.

Ook de plinten op de muur krijgen het hard te verduren. Door het teveel aan vocht zullen deze vervormen en uiteindelijk ook afbreken.

Schimmel

Vocht in de muur zorgt uiteraard ook voor vochtplekken. En vochtplekken zijn dan weer de ideale voedingsbodem voor schimmel. Schimmel is niet aangenaam om naar te kijken. Bovendien zorgen ze voor irritaties bij mensen met allergieën.

opstijgend vocht

Ongedierte

Er zijn nogal wat soorten ongedierte die graag vertoeven in warme en vochtige ruimtes. Denk maar aan pissebedden, rioolvliegjes of zilvervisjes. Ongedierte in huis is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Ze verspreiden ziektekiemen en allergenen, en kunnen dus oorzaak zijn van heel wat medisch leed.

Gezondheidsklachten

Vocht in huis, welk soort vochtprobleem het ook is, is nooit goed voor de gezondheid. Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat er een verband bestaat tussen vochtproblemen in een woning, en medische klachten van bewoners in die woning.

Vaak voorkomende klachten van mensen met vochtproblemen zijn vooral allergische reacties, hoofdpijn en infecties aan de luchtwegen.

Opstijgend vocht bestrijden

We zagen eerder in dit artikel al dat opstijgend vocht ontstaat omdat de muren van het huis het grondwater opzuigen. Opstijgend vocht behandelen doe je dus door de muren die in de grond staan af te schermen van het grondwater. Dit kan je doen op verschillende manieren. De twee meest voorkomende manieren om opstijgend vocht te bestrijden is door middel van een vochtafwerende folie aan te brengen, of door de muren te injecteren met een vochtwerend middel.

Muren onderkappen via vochtwerende folie

De meest logische manier om je huis te beschermen tegen opstijgend vocht, is om de muren af te schermen van het grondvocht door middel van een vochtscherm. Deze vochtwerende folie wordt onderaan de muren geplaatst, en schermt de muren af van het vocht in de grond. Grondvocht kan niet door het scherm, en zal dus ook niet door de muren opgezogen kunnen worden.

Deze methode is een heel efficiënte methode, maar zeker niet altijd haalbaar. Om de folie te kunnen plaatsen, moet je immers tot onderin de muren geraken, zowel langs de binnenkant als langs de buitenkant van de muren. Zeker bij bestaande woningen is dit niet altijd realistisch.

Het onderkappen van muren wordt dan ook vaak gedaan bij nieuwbouwwoningen, of bij woningen die grondig gerenoveerd worden. Bij bestaande woningen die last hebben van opstijgend vocht, wordt vaak voor een andere oplossing gekozen.

Muren onderkappen is een vrij ingrijpend werk, dat je best overlaat aan specialisten. Je voert immers werken uit aan de fundering van je huis, en dat is altijd riskant. Neem het heft dus niet in eigen handen bij dit werk, maar doe een beroep op een specialist in vochtbestrijding.

De kostprijs voor het onderkappen van muren met een vochtwerende folie ligt vrij hoog. Prijzen variëren van 100 tot 150 € per lopende meter. Aangezien de kosten hoog kunnen oplopen, doe je er dus goed aan om offertes aan te vragen bij verschillende specialisten, en prijzen met elkaar te vergelijken.

opstijgend vocht

Muren injecteren met gel

Indien het plaatsen van een waterkerende folie onderaan de muur technisch niet haalbaar blijkt te zijn, dan zal men vaak kiezen voor een alternatief. Het meest populaire alternatief is het injecteren van muren met een speciale vochtwerende gel.

Bij deze methode zal men niet zozeer proberen te verhinderen dat het vocht door de muur wordt opgezogen, maar zal men eerder verhinderen dat het vocht de muur verder opstijgt. Dat doet men door een gel in de muur te injecteren, die zal fungeren als barrière in de muur.

Starten doe je door gaatjes in de muur te boren, met een diameter van zo’n 10 tot 14 mm. De gaatjes boor je zo dicht mogelijk tegen de vloer, om het vocht zo laag mogelijk in de muur te kunnen tegenhouden.

muren injecteren tegen opstijgend vocht

Nadat de gaatjes zijn geboord, is het tijd om de vochtwerende gel in de muur te injecteren. Dit is een speciaal soort gel, die zal uitzetten en verharden nadat het is geïnjecteerd in de muur.

Aangezien de gel alle kanaaltjes en holtes in de muur opvult, kan vocht niet verder in de muur opstijgen. Het zal met andere woorden worden tegengehouden door de gel. Het gevolg is dat het vocht nog steeds in de muur zal blijven onder de gel, maar dat het vocht boven de gel zal opdrogen.

Nadat de gel is geïnjecteerd in de muur, en de muur uiteindelijk is opgedroogd, is het werk nog niet afgerond. Integendeel. Nu volgt het lastige werk om de geteisterde muur helemaal te herstellen.

Bovendien moeten we ook nog afrekenen met de achtergebleven zouten in de muur. Opstijgend vocht, afkomstig van grondwater, bevat immers veel zouten. Wanneer de muur opdroogt nadat je gel hebt geïnjecteerd, gaat het vocht wel verdwijnen, de zouten blijven wel achter in de muur.

De achtergebleven zouten maken je muur droog en brokkelig. Bovendien nemen ze zelf ook vocht op, waardoor het vochtprobleem niet voor 100% opgelost geraakt. Bij het terug herstellen van je muur, moet je er dus rekening mee houden dat er nog steeds vocht in de muur achterblijft.

Voordat de muur herbepleisterd wordt, zal er dus eerst een soort van noppenfolie tegen de muur geplaatst worden, die het vocht dat uit de muur komt zal opvangen en afvoeren. Deze noppenfolie zorgt er dus voor dat er geen vocht meer aan het nieuwe pleisterwerk komt, waardoor deze in de toekomst mooi droog blijft.

Nadat de noppenfolie is geplaatst, zal je de muur verder kunnen afwerken met pleisterwerk, en eventueel met behangpapier.

De kostprijs voor het injecteren van de muur hangt af van de grootte van de te behandelen muur. Richtprijzen variëren van 80 tot 120 € per lopende meter. Wil je het karwei zelf uitvoeren, reken dan op zo’n 60 € per lopende meter voor de aankoop van de materialen.

Premies voor bestrijding van opstijgend vocht

Het bestrijden van opstijgend vocht kan veel geld kosten, welke methode je ook kiest. Wees slim, en vraag op tijd je premies aan bij de Vlaamse Overheid.

Want ook voor het bestrijden van opstijgend vocht kan je van de Vlaamse Overheid een premie krijgen. Zowel de Vlaamse Renovatiepremie als de Vlaamse Verbeteringspremie kunnen worden verkregen indien je opstijgend vocht wil bestrijden.

In totaal kan je tot 10.000 € aan premies krijgen. Let wel op, je werkelijke premiebedrag hangt af van het factuurbedrag van de werken. Bovendien kan je de premies maar een beperkt aantal keren aanvragen.

Je moet bovendien voldoen aan een aantal strikte voorwaarden wil je de premie uitgekeerd krijgen. Zo moet je huis bijvoorbeeld een bepaalde ouderdom, en natuurlijk in het Vlaamse Gewest gelegen zijn.

Wil je een volledig overzicht van de voorwaarden om deze premies te krijgen, kijk dan zeker eens op onze pagina over premies voor vochtbestrijding. Daar lijsten we alle voorwaarden op, alsook de procedure die je moet volgen om de premies aan te vragen.

Bekijk hier een compleet overzicht van premies voor vochtbestrijding.

Verzekering tegen opstijgend vocht

Heb je zelf te kampen met opstijgend vocht? Dan komt de volgende vraag misschien wel in je op: “Wordt schade als gevolg van opstijgend vocht gedekt door de brandverzekering?”.

Sommige vormen van vochtschade worden inderdaad gedekt door je brandverzekering. Maar het zijn enkel de vochtproblemen met een plots en onvoorzien karakter dat door de verzekeringen zullen worden vergoed. Het gaat hier bijvoorbeeld over waterschade als gevolg van een lekkende waterleiding, of waterschade als gevolg van plotse en overvloedige regenval.

Indien de vochtproblemen een langdurig karakter hebben, en ze langzaamaan je muur teisteren, dan zal dit nooit vergoed worden door je brandverzekering. Condensatievocht en doorslaand vocht zijn twee voorbeelden van zulke langdurige vochtproblemen. Ze komen niet plotsklaps, maar zijn een resultaat van structurele problemen aan je woning.

Maar ook opstijgend vocht is zo’n voorbeeld. Opstijgend vocht is soms een probleem van vele jaren, waar je soms al lange tijd van op de hoogte bent. In zulke gevallen zal de verzekering dus niet tussenbeide komen.

opstijgend vocht

Conclusie

Opstijgend vocht is een type vochtprobleem dat in vele (vooral oudere) huizen in ons land voorkomt. Het ontstaat wanneer grondwater door een vaak bakstenen muur wordt opgezogen, waarna het verder in de muur opstijgt.

Opstijgend vocht veroorzaakt vochtige en weke muren, die het behang van de muur doen vallen, en het pleisterwerk van de muur doen afbrokkelen. Bovendien zorgt het voor schimmel en ongedierte in huis.

Opstijgend vocht kan op twee manieren worden bestreden. Ofwel plaats je een vochtscherm onderaan de muur, die dient als afscheiding tussen de muur en het grondwater. Dit is de meest efficiënte methode, maar vaak niet haalbaar bij bestaande woningen.

Als alternatief kan je ervoor kiezen om je muren te injecteren met een gel. Deze gel zal in de muur uitzetten en verharden, waardoor het een barrière vormt voor het vocht in de muur. Deze methode zal het vaakst worden toegepast bij bestaande woningen, aangezien deze methode bij zowat elke woning een haalbare methode is.

opstijgend vocht

Opstijgend vocht bestrijden is niet goedkoop. Welke methode je ook kiest om opstijgend vocht te bestrijden, reken op prijzen vanaf zowat 80 € per lopende meter.

Kosten als gevolg van opstijgend vocht worden helaas niet terugbetaald door je brandverzekering, maar indien je geluk hebt, kan je wel terugvallen op een premie van de Vlaamse Overheid. Het premiebedrag hangt af van het totale factuurbedrag, maar kan nooit meer dan 10.000 € bedragen. Bovendien moet je voldoen aan een aantal strikte voorwaarden. Bekijk deze voorwaarden op onze pagina over premies.

Opstijgend vocht bestrijd je best niet zelf. Hoewel het heel eenvoudig lijkt, is de kans heel groot dat je fouten maakt indien je geen ervaring hebt. We raden je dan ook aan om een beroep te doen op een speciale vochtspecialist. Zij hebben bakken ervaring, en weten welke oplossing het best is in jouw situatie.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen