×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Kelderdichting: stappenplan, premies en richtprijzen

Als het op vochtproblemen aankomt, dan is de kelder misschien wel dé plek in huis die het meest kwetsbaar is. Een donkere, kille ruimte onder de grond, ver weg van het zonlicht, en vaak ook nog met beperkte ventilatiemogelijkheden. Het is de perfecte cocktail voor vochtproblemen.

En hoewel de kelder bij de meeste mensen niet echt een ‘leefruimte’ is, doe je er toch goed aan om vochtproblemen in de kelder zoveel mogelijk te vermijden. De kelder vormt samen met de fundering immers de basis voor een stabiele woning. Een kelder die doordrongen is van grondvocht, betekent dan ook een gevaar voor de stabiliteit van de woning.

Bovendien is een muffe kelder met vieze geurtjes helemaal niet aangenaam. Het is vaak een indicatie voor schimmelvorming, en dat vermijd je maar beter. Zeker indien je voedingswaren bewaart in de kelder.

In dit artikel:

Waarom is de kelder zo kwetsbaar voor vocht?

Hoe komt het nu eigenlijk dat de kelder zo kwetsbaar is voor vocht? Heel eenvoudig: grondvocht! Vochtige grond is uiteraard een gevolg van de samenstelling van de bodem, maar ook van bijvoorbeeld neerslag die zich in de grond dringt.

De hoeveelheid grondvocht in de bodem is ook een gevolg van de regio waar je woont. Sommige regio’s hebben immers een bodem die veel vochtiger is dan andere. De regio rond Brussel was vroeger bijvoorbeeld moerasgebied. En daar draagt de regio nu nog de sporen van. Hier zit dus nog veel grondvocht in de bodem.

Indien de muren van je kelder niet 100% waterdicht zijn, dan kan het grondvocht als gevolg van de hoge druk door kieren en scheuren je kelder binnendringen.

kelderdichting


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Is kelderdichting wel de juiste aanpak?

Heb je vochtproblemen in de kelder, dan wil dit niet noodzakelijk zeggen dat je voor kelderdichting moet kiezen. Misschien ligt de oorzaak van het vochtprobleem wel ergens anders. Vooraleer je begint met de vochtproblemen aan te pakken, moet je zeker zijn dat kelderdichting wel de juiste aanpak is.

Er zijn een aantal manieren om vochtproblemen in de kelder aan te pakken, afhankelijk van de aard van het probleem.

Laten we verschillende oorzaken en oplossingen even snel overlopen.

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is ook in de kelder een vaak voorkomend probleem. Elders op deze website besteden we ruim aandacht aan opstijgend vocht, en het bestrijden ervan.

Maar hier kunnen we al kort stellen: opstijgend vocht in de kelder dien je niet op te lossen met kelderdichting. Net zoals opstijgend vocht op andere plaatsen moet je opstijgend vocht in de kelder bestrijden via het injecteren van de muren laag bij de grond.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het bestrijden van opstijgend vocht.

Ventilatieproblemen

Heel vaak zijn vochtproblemen in de kelder een gevolg van een slechte ventilatie of luchtcirculatie. Weinig verluchting, het ontbreken van een keldergat, … het zijn klassieke pijnpunten die ervoor zorgen dat je kelder met een vochtprobleem kampt.

Uiteraard zijn dit soort vochtproblemen niet op te lossen via kelderdichting, maar wel via het verbeteren van de kelderventilatie.

Ontdek hoe je te werk gaat bij het plaatsen van ventilatie.

Sijpelwater

Sijpelwater is grondvocht dat via de muren de kelder binnendringt. In eerste instantie wordt dit soort problemen opgelost via kelderdichting. Blijft het probleem zich echter voordoen, dan wordt vaak gekozen voor kelderdrainage.

kelderdichting

Kelderdichting: hoe begin je eraan?

Bij kelderdichting wordt de kelder vochtbestendig dicht gemetst, waarbij een waterbestendige cementlaag op de muren en de vloer van de kelder wordt aangebracht. Dit gebeurt uiteraard in verschillende stappen. Hier overlopen we even welke stappen meestal gevolgd zullen worden.

Stap 1: Afkappen van oude aangetaste muur + zandstralen

Bij bekuiping van de kelder is het belangrijk dat je begint met een zuivere ondergrond. De muur moet met andere woorden stofvrij, vetvrij en olievrij zijn. Zorg er ook voor dat een eventuele verflaag verwijderd wordt, zodat de muur volledig zuiver is. Dit is nodig aangezien de waterdichte cementlaag die in een later stadium zal worden aangebracht, zich moet kunnen hechten aan de ondergrond. De ondergrond moet daarom ook poreus zijn.

De oude, vaak aangetaste muren zullen worden afgekapt. Indien nodig zullen de muren worden gezandstraald. Pak ook lekkages en natte plekken op de muur aan. Lekken kan je dichten met bijvoorbeeld snelafbindende mortel die speciaal bedoeld is voor het dichten van lekken.

Hou er ook rekening mee dat voegen en oneffenheden hersteld moeten worden, zodat je muur mooi egaal is. Dit kan je doen met behulp van reparatiemortel of dichtingsmortel.

Uiteindelijk zou je een mooie en gereinigde muur moeten krijgen, die kan dienen als ondergrond.

Het is ook belangrijk dat de vloer in orde gemaakt wordt. Is de vloer niet waterdicht van bij de start, dan moet vooraf een nieuwe vloerlaag worden aangebracht.

kelderdichting

Na deze voorbereidingswerken kan begonnen worden met het bekuipen van de kelder.

Stap 2: De kelder dichten

De kelder dichten kan op verschillende manieren gebeuren, afhankelijk van de techniek en het soort materialen dat gebruikt wordt. Maar in veruit de meeste gevallen zullen bij een kelderdichting verschillende lagen worden aangebracht. In verschillende stappen worden een antileklaag, een aanbrandlaag en een druklaag aangebracht. Deze methode zorgt voor een duurzame oplossing tegen lateraal insijpelend regenwater.

kelderdichting

Hieronder vind je enkele technieken die vaak gebruikt worden.

  1. Een oude methode, die bestaat uit een traditionele cementering waarin toeslagstoffen verwerkt zijn. Eerst wordt een aanbrandlaag of sperlaag van enkele mm dik aangebracht, waarna twee lagen cementering van een cm dik worden aangebracht. Tussen elke laag moet er steeds eerst een nacht overgaan.
  2. Een meer kant en klaar systeem, op basis van voorgemengde producten op basis van polymeercement en versterkt met vezels. Eerst wordt een aanbrandlaag van enkele mm dik aangebracht waarna een laag cementering volgt van 1 cm dik. Het grote voordeel van dit systeem is dat alle lagen in 1 keer aangebracht kunnen worden, zonder wachttijd.
  3. Een laatste methode, op basis van een polymeer gemodificeerde, fijne mortel. Hierbij worden twee lagen aangebracht, elk van 1 mm dik. De laatste laag bestaat uit een witte kleur.

Welk systeem juist zal toegepast worden door de specialist, hangt in belangrijke mate af van de ondergrond.

In sommige gevallen wordt achteraf ook nog randdrainage toegepast, om een absolute zekerheid te hebben dat de vochtproblemen op een duurzame manier zijn aangepakt. Het is echter aan de vochtspecialist om elk geval apart te beoordelen.

kelderdichting

Kelderdichting aan de buitenkant of de binnenkant?

Kelderdichting kan zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant van de muren worden toegepast. Het spreekt voor zich dat je in bestaande kelders niet altijd de mogelijkheid hebt om kelderdichting aan de buitenkant toe te passen. Vaak wordt een kelderbekuiping daarom aan de binnenkant toegepast. Dit heeft ook als voordeel dat je nadien nog aanpassingswerken aan uitvoeren.

kelderdichting

Wat is de prijs van kelderdichting?

Het spreekt voor zich dat een kelderdichting niet goedkoop is. Het zijn ingrijpende werken die moeten uitgevoerd worden, die precieze voorbereidingswerken vereisen, en een stappenplan in verschillende fases. Het voordeel is dan wel dat je er een kelder voor in de plaats krijgt die op een duurzame manier vochtvrij gemaakt wordt, en die bijvoorbeeld als extra kamer ingericht kan worden.

Afhankelijk van het type vochtproblemen, en de grootte van de kelder, mag je een prijs voor kelderdichting rekenen van tussen de 5.000 € en de 10.000 €. Een grote, maar duurzame investering.

Wat de prijs van kelderdichting betreft, wordt vaak ook een onderscheid gemaakt tussen kelderdichting van buitenaf, of kelderdichting binnenin. De laatste methode is minder arbeidsintensief, aangezien hier geen graafwerken bij te pas komen. De richtprijs voor een kelderdichting aan de binnenkant bedraagt ongeveer 15 à 17 € per vierkante meter.

Een kelderdichting aan de buitenkant is uiteraard duurder, aangezien de grond rondom de kelder moet worden uitgegraven om aan de keldermuren te geraken. Deze methode zal men dan ook vaak toepassen bij nieuwbouwprojecten of grondige renovatieprojecten. Vaak brengt men bij deze methode ook nog een speciale bitumineuze bezettingslaag aan, wat de prijs nog doet verhogen.

De richtprijs voor een kelderdichting langs de buitenkant bedraagt ongeveer 60 € per vierkante meter.

De prijzen die hier vermeld worden, zijn uiteraard richtprijzen. De werkelijk prijs kan verschillen al naargelang de aard van het project, de gebruikte technieken en materialen, en de aard van de ondergrond.

Krijg je een premie voor kelderdichting?

Kelderdichting kan dus heel duur zijn. Alle financiële hulp is dus welkom om je investering in kelderdichting te verlichten.

Gelukkig kan je voor maatregelen ter bestrijding van vochtproblemen in aanmerking komen voor premies van de Vlaamse Overheid. Voor werken in het kader van vochtbestrijding kan je zowel de Vlaamse Renovatiepremie als de Vlaamse Verbeteringspremie aanvragen. Je kan dus beide premies aanvragen, al is de Vlaamse Verbeteringspremie eerder gericht op mensen met een lager inkomen.

Om de premies van de Vlaamse Overheid te verkrijgen, moet je voldoen aan enkele belangrijke voorwaarden. Er gelden voorwaarden op vlak van inkomen, de woning waarin de werken plaatsvinden, de facturen die je inbrengt in je dossier, en de eigendomsrechten op de woning.

Eens je voldoet aan de voorwaarden, en eens de werken zijn afgerond, dan kan je de procedure starten om de premies aan te vragen.

In totaal kan je maximaal 10.000 € krijgen als premiebedrag. Het werkelijke premiebedrag hangt af van het factuurbedrag dat je in je dossier inbrengt. Afhankelijk van je inkomen zal je ofwel 20% ofwel 30% van je factuurbedrag uitgekeerd krijgen aan premies.

Wil je meer weten over de premies, aan welke voorwaarden je juist moe voldoen, en hoe je de premies kan aanvragen. Bezoek dan onze pagina over premies voor vochtbestrijding. Hier vind je alle informatie om je premies te kunnen aanvragen.

kelderdichting

Kelderdrainage als alternatief voor kelderdichting

Soms kan de druk van het inkomend sijpelwater zodanig hoog zijn, dat een gewone kelderdichting niet volstaat. In dat geval zal het sijpelwater zich nog steeds een weg tussen voegen en naden vinden, om langs die weg de kelder toch nog binnen te dringen en te bevochtigen.

Indien de druk van het grondvocht of sijpelwater te hoog is, zal men kiezen voor een kelderdrainage. Bij kelderdrainage houdt men er rekening mee dat sijpelwater nog steeds langs de muren of de vloer de kelder binnendringt, maar zal men dit water proberen afleiden via drainagekanaaltjes naar een afvoerput.

Afhankelijk van de plaats van de vochtproblemen, kan je kiezen voor een randdrainage, vloerdrainage of wanddrainage. Randdrainage zal men toepassen wanneer grondvocht via de kimnaden, tussen vloer en muren, de kelder binnendringt. Vloerdrainage wordt toegepast wanneer de grondvocht door de vloer naar boven gestuwd wordt. Wanddrainage is dan weer een methode om sijpelwater via de muren het hoofd te bieden. In het geval van wanddrainage zal men vaak meteen ook een vloerdrainage toepassen, om de vloer niet te belasten met de afgevoerde water vanaf de muren.

Niet zelden zal men meteen overgaan tot het plaatsen van een drainagesysteem wanneer men ook een bekuiping van de kelder uitvoert. Indien de vochtspecialist merkt dat de druk van het grondvocht te hoog is, dan zal met niet wachten met het plaatsen van een drainagesysteem wanneer men ook de kelder waterdicht maakt.

Uiteraard is die duurder en arbeidsintensiever, maar je hebt een veel grotere garantie dat je muren en vloer het na de werken droog zullen houden. Al het binnenkomende water wordt immers afgevoerd via de drainagekanaaltjes. De muren bezetten met waterdichte cement is een bijkomende zekerheid dat grondvocht niet meer de kelder zal binnendringen.

Lees hier meer over de verschillende methoden van kelderdrainage.

Conclusie

Kelderdichting is een vaak toegepaste methode om binnenkomend grondvocht via de keldermuren tegen te houden. Door de keldermuren en de vloer te bekleden met een waterdichte cementlaag zal het grondvocht uit de kelder worden geweerd.

Kelderdichting kan zowel langs de binnenkant als aan de buitenkant worden uitgevoerd. De aard van het project zal vaak beslissen over welke methode het beste kan toegepast worden. Vaak zal men bij bestaande huizen kiezen voor het bezetten langs de binnenkant.

Kelderdichting langs de binnenkant is veruit de goedkoopste manier. Bij kelderdichting langs de buitenkant zal men vaak ook kelderdrainage toepassen, waarbij men via een drainagesysteem het binnenkomend sijpelwater afleidt naar een afvoerput.

Werken in het kader van vochtbestrijding komen in aanmerking voor premies van de Overheid. Maximaal kan je tot 10.000 € aan premies krijgen. Lees onze premiepagina om alles te weten te komen over procedure en voorwaarden.

Bekijk hier een compleet overzicht van premies voor vochtbestrijding.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen