×
×

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

vochtproblemen-vochtbestrijding.be

Vergelijk gratis meerdere offertes

Huiszwammen bestrijden: Stappenplan, premies en richtprijzen

Een aanzienlijk percentage van de huizen in ons land krijgt vroeg of laat te maken met vochtproblemen. Soms zijn deze vochtproblemen niet zichtbaar met het blote oog. De oorzaak bevindt zich in dat geval vaak onder de grond. Maar in de meeste gevallen kan je duidelijk zien dat je vochtproblemen hebt. De muren zijn vochtig en vertonen vochtplekken, of er ontwikkelt zich schimmel op de muur.

Een ander pijnlijk gevolg van vochtproblemen is de groei van huiszwammen in je woning. Huiszwammen, Latijnse naam Serpula Lacrymans, behoort uiteraard tot de familie van de zwammen, en groeit bij voorkeur in vochtige en eerder warme omgevingen.

In dit artikel:

Hoe kan je een huiszwam herkennen?

Een huiszwam ziet er uiteraard niet zo smakelijk uit. Het meest zichtbare deel van de huiszwam is het vruchtlichaam. Dit is een cirkel- of ellipsvormig bestanddeel dat een rood-bruine kleur heeft. Dit is de kern van de huiszwam.

Verder heb je nog de schimmeldraden die soms als witte vlokken tevoorschijn komen op het muuroppervlak. Deze draden dringen zich in het houtoppervlak, zuigen het vocht in het hout op, en brengen het naar het vruchtlichaam.

Daarnaast zorgen ‘sporen’ ervoor dat de huiszwam zich verder kan ontwikkelen. De sporen van de huiszwam zijn een soort van bruin poeder dat de zwam in zijn onmiddellijke omgeving verspreidt. Deze sporen zien er op het eerste zicht heel onschuldig uit, maar zijn eigenlijk heel gevaarlijk. Ze zorgen ervoor dat de besmetting zich op een andere plaats kan ontwikkelen. Denk maar aan zaadjes van een bloem, die zich door de wind verspreiden en elders voor nieuwe bloemen zorgen. Het is voor deze sporen dat je extra voorzichtig moet zijn wanneer je huiszwammen wil bestrijden.

huiszwam bestrijden


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Vocht laten aanpakken door een professional? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een vochtbestrijder te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf terug een vochtvrije woning!

Benieuwd naar het tarief van een professionele vochtbestrijder?

Vergelijk prijzen van professionele vochtbestrijders in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Last van vocht in huis? Laat je vochtproblemen niet erger worden. Ze zullen immers nooit vanzelf weggaan. Integendeel, ze richten steeds meer schade aan. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
vochtbestrijders

aanvraag starten


Oorzaak van huiszwammen

De groei van huiszwammen is een gevolg van vochtproblemen. Net zoals bij vele andere vochtproblemen is de huiszwam slechts een symptoom van een dieperliggend probleem. De huiszwam verwijderen is slechts een deel van de oplossing. Indien je wil vermijden dat de huiszwammen later terugkomen, dan moet je ook de werkelijke bron van het probleem aanpakken.

Vaak is de groei van huiszwammen een gevolg van twee mogelijke oorzaken.

1. Er is een ongewenste vochtbron die het mogelijk maakt dat de zwammen zich kunnen ontwikkelen

Huiszwammen ontwikkelen zich het liefst in vochtige omgevingen. Het feit dat ze er zijn, duidt erop dat er ergens een vochtbron aanwezig is die toelaat dat de zwammen er zich kunnen ontwikkelen.

Ga bijvoorbeeld na of er ergens een waterlek is in de buurt van de plek waar de huiszwammen zich ontwikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld nagaan met speciale lekdetectie apparatuur.

Ontdek hoe je te werk gaat bij lekdetectie.

2. Er is te weinig ventilatie aanwezig

Te weinig ventilatie is altijd een probleem, zeker in vochtige en warme ruimtes. Dat is ook hier het geval. Vochtige en warme ruimtes zijn een waar pretpark voor huiszwammen en kelderzwammen. Indien je er niet in slaagt om een vochtige ruimte van de nodige ventilatie te voorzien, dan hebben zwammen vrij spel.

Er zijn verschillende manier om ervoor te zorgen dat een vochtige ruimte de nodige luchtcirculatie krijgt. Elders op de site gaan we hier dieper op in, maar hier nog eens in een notendop:

Simpelweg een raam openzetten gedurende 15 minuten zorgt er al voor dat de ruimte voldoende verlucht is. Ook het plaatsen van een ventilator kan wonderen doen. Zulke ventilatoren zuigen de vochtige lucht af, en zuiveren deze aan met droge lucht. Hierdoor daalt de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte.

Een laatste optie is uiteraard het plaatsen van een luchtontvochtiger. Dit toestel doet net hetzelfde: afzuigen van vochtige lucht, en aanzuiveren met droge lucht.

Lees meer over het plaatsen van bijkomende ventilatie.

luchtontvochtiger

Waarom zijn huiszwammen gevaarlijk?

De naam huiszwam klinkt misschien niet zo gevaarlijk, maar vergis je niet. De huiszwam kan wel degelijk gevaarlijke gevolgen hebben op verschillende domeinen. Niet in het minst op je gezondheid en op de veiligheid van je woning.

Effecten op je gezondheid

Vochtproblemen zijn nooit bevorderlijk voor je gezondheid, en de huiszwam is hier helaas geen uitzondering op. Het komt heel vaak voor dat mensen die veel tijd doorbrengen op plekken waar huiszwammen welig tieren, na verloop van tijd ook te maken krijgen met gezondheidsklachten. Vaak gaat het hier telkens om dezelfde type klachten.

Ademhalingsproblemen zijn een veel gehoorde klacht als gevolg van de aanwezigheid van huiszwammen. En vaak blijft het hier niet bij. Ademhalingsproblemen kunnen al snel evolueren tot infecties aan de luchtwegen, met alle gevolgen vandien.

Ook mensen met bepaalde allergieën moeten uitkijken wanneer ze worden blootgesteld aan huiszwammen.

astmaproblemen

Veiligheid van je woning

Niet enkel je eigen gezondheid heeft te lijden onder de aanwezigheid van huiszwammen, ook de gezondheid van je woning gaat erop achteruit. De huiszwam staat er namelijk om bekend om houtcellulose af te breken. Dit zorgt ervoor dat de houten draagstructuren in een constructie heel zwak worden, wat natuurlijk ook zorgt dat de instabiliteit van de hele woning groter wordt.

Huiszwammen beperken zich niet tot hout. Hoewel ze zich dikwijls ontwikkelen op houten structuren, kunnen ze zich ook verplaatsen naar betonnen structuren en pleisterwerk. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door de muren heen groeien. We hoeven je uiteraard niet te vertellen dat dit nefast is voor de stabiliteit van je woning.

De effecten van huiszwammen op de gezondheid van je woning zijn niet min. Indien je huiszwammen wil bestrijden uit je woning, dan zijn omvangrijke en kostelijke saneringswerken bijna steeds onvermijdelijk. Heb je pech, dan moeten ook omliggende panden gesaneerd worden. In de ergste gevallen worden panden zelfs volledig gesloopt.

Meubels en huisraad

Niet enkel houten draagstructuren kunnen aangetast worden door huiszwammen. Ook andere houten elementen in je woningen kunnen aangetast worden door de huiszwammen. Denk hierbij maar aan huisraad, meubelen en andere houten elementen die in je woning opgesteld staan.

huiszwam bestrijden

Hoe huiszwammen bestrijden - Stappenplan

Huiszwammen bestrijden is niet zo eenvoudig. Eerst en vooral zijn ze al moeilijk te ontdekken. Huiszwammen zelf zijn uiteraard vrij goed zichtbaar, maar het zijn de sporen die de huiszwammen achterlaten, die later voor grote problemen kunnen zorgen.

Het vruchtlichaam van de huiszwam is het meest zichtbare onderdeel. Vaak denkt men dat het verwijderen van dit vruchtlichaam alle problemen oplost. Uiteraard is dit niet zo. Integendeel. Het vruchtlichaam ontstaat pas wanneer de aantasting zich al in een vergevorderd stadium bevindt.

Hoe je het ook draait of keert, zwambestrijding gaat bijna altijd gepaard met veel breekwerk. Het binnenwerk van de woning moet dan soms helemaal worden gesloopt, en vervangen door gezond materiaal. De nieuw geplaatste houtelementen, en ook de oude niet verwijderde houtelementen, worden daarna dan nog eens behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen, om verder onheil te voorkomen.

Bij zwambestrijding gaat men doorgaans te werk in verschillende fases. Meestal wordt dit stappenplan gevolgd:

Stap 1: het vochtprobleem opsporen

De eerste fase is een analytische fase. Hier gaat men na wat de oorzaak is van de vochtproblemen. Dit is een niet te onderschatten fase. Nogal wat mensen gaan onbezonnen te werk, gaan de huiszwammen meteen te lijf, en veronderstellen dat hiermee de problemen opgelost zijn.

Dit is natuurlijk nonsens. Vaak kunnen de huiszwammen zich ontwikkelen als gevolg van een achterliggend vochtprobleem. Het is dit vochtprobleem dat moet aangepakt worden. Indien je dit vochtprobleem niet wegneemt, dan zullen de huiszwammen steeds terugkomen.

huiszwam bestrijden

Stap 2: de aangetaste materialen verwijderen

Nadat het vochtprobleem werd vastgesteld, is het tijd om de aangetaste materialen te verwijderen. Huiszwam is niet curatief met chemische middelen te bestrijden. Daarom neemt men niet enkel het zichtbaar aangetaste hout weg, maar ook al het hout tot 1 meter vanaf de zichtbare aantasting, ook al is daar geen zichtbare aantasting te bemerken.

Ook aangetast stukwerk, tapijt of behang wordt op deze manier verwijderd.

Hoeveel de risicozone bedraagt, hangt af van specialist tot specialist. Ook ten opzichte van andere landen zijn er soms verschillen. In Nederland gaat men uit van een risicozone van 75 tot 100 cm. In Duitsland gaat met dikwijls tot 150 cm.

Vervolgens worden alle voegen in de muren 1 cm diep uitgekrabd. Ook aangetaste kruipruimtes worden gereinigd. Dat wil zeggen dat 10 tot 15 cm grond wordt uitgegraven en verwijderd. De achtergebleven grond wordt dan bespoten van een chemisch bestrijdingsmiddel tegen schimmels.

Het spreekt voor zich dat aangetast hout zo snel mogelijk uit het huis verwijderd moet worden, en geenszins in de woning mag achter blijven. Achtergebleven sloophout in bv. een kruipruimte vormt immers de ideale voedingsbodem voor nieuwe huiszwammen.

Het aangetaste hout wordt dus steeds verwijderd in gesloten containers en later verbrand. Uiteraard mag aangetast hout niet opnieuw gebruikt worden.

Stap 3: Chemische behandeling van de nieuwe materialen

De laatste stap staat in het teken van preventie. Nadat alle besmette materialen zijn vervangen door nieuwe materialen, moet ervoor worden gezorgd dat de besmetting niet meer terugkomt. Nieuwe houtelementen, alsook de oude houtelementen die niet zijn verwijderd, zullen nu worden behandeld met speciale chemicaliën.

Deze fase is vrij delicaat, want de chemicaliën die gebruikt worden zijn vaak schadelijk voor mens en milieu. Daarom is het aan te raden dit werk, en bij uitbreiding het hele saneringsproces, over te laten aan een specialist.

Zwambestrijding zelf uitvoeren of overlaten aan een specialist?

Misschien voel je jezelf handig genoeg om het hele proces zelf uit te voeren, aangezien dit uiteraard goedkoper is. Maar vergis je niet: zwambestrijding is een uitermate moeilijk proces, waarbij heel veel dingen komen kijken.

Uiteraard is het vruchtlichaam van de huiszwam goed zichtbaar, en dit is eenvoudig te verwijderen. Maar de echte problemen zijn veel minder goed zichtbaar, en zijn veel ingrijpender.

Want in hoeverre de huiszwam het houtstructuren heeft aangetast, is niet zomaar met het blote oog waar te nemen. Dit is echt specialistenwerk. En dit is uiteraard niet iets waar je een risico op mag nemen. Het gaat immers over de stabiliteit van je woning. Indien er als gevolg van de aantasting instortingsgevaar dreigt, dan draag je een grote verantwoordelijkheid!

Bovendien moet je steeds opletten dat je alle sporen van de huiszwam uit je woning hebt verwijderd. Sporen die achterblijven op elementen die je niet hebt gesaneerd, kunnen zich later ontwikkelen tot nieuwe huiszwammen.

Tot slot moet je tijdens het saneringsproces gebruik maken van chemicaliën die schadelijk zijn voor mens en milieu. Ben je niet vertrouwd met deze producten, dan ga je hier best niet zelf mee aan de slag.

Onze conclusie? Heb je ook maar de minste twijfel over hoe je tewerk moet gaan? Dan klop je best aan bij een specialist. Zwambestrijding is een té delicaat proces, en er staat teveel veiligheidsrisico op het spel, om hier zomaar losjes over te gaan.

huiszwam bestrijden

Wat is de gemiddelde prijs voor zwambestrijding?

We begrijpen dat je graag wil weten hoeveel het zou kosten indien een specialist je verlost van die vervelende zwammen. Maar uiteraard is hier geen éénduidig antwoord op te geven. De prijs voor zwambestrijding hangt af van enorm veel factoren.

De mate van aantasting is natuurlijk de belangrijkste factor. Is er slechts een klein hoekje aangetast, dan zal dit beduidend minder kosten dan wanneer de hele kelder gesaneerd moet worden.

Ook de oppervlakte die behandeld moet worden speelt uiteraard mee. Hoe groter de oppervlakte, hoe duurder de behandeling.

Zwambestrijding is duur, daar is weinig aan te doen. Want, hou er rekening mee dat er vaak bouwelementen moeten uitgebroken en vervangen worden, om de kans op herbesmetting volledig weg te nemen. Hierdoor loopt de prijs al snel in de duizenden euro's.

Heb je geluk, dan kom je ervan af met 2.000 à 3.000 euro. Maar in vele gevallen kan de prijs oplopen tussen 5.000 à 10.000 euro.

Conclusie

We hebben geleerd dat zwammen bestrijden een heel delicate opdracht is. Niet in het minst omdat de kans op besmetting op andere plaatsen heel groot is. De huiszwam bevat sporen die ervoor zorgen dat zwammen zich elders heel makkelijk verder kunnen ontwikkelen.

Voorts wordt bij zwambestrijding vaak gebruik gemaakt van chemicaliën om verdere besmetting te voorkomen. Deze chemicaliën zijn vaak schadelijk voor mens en milieu.

Omwille van de precisie van het werk, en het gebruik van gespecialiseerde methoden, raden we dan ook aan om steeds een specialist te raadplegen bij het verwijderen van huiszwammen. Want huiszwammen verwijderen alleen is niet genoeg. Vaak moet ook de draagstructuur en de stabiliteit van de getroffen constructies herbekeken en geanalyseerd worden, soms met een grondige verbouwing tot gevolg.

Gratis en vrijblijvende offertes voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding is duur. Laat je dus niet ringeloren door veel te dure vochtexperten. Gebruik de macht die je hebt als consument om prijzen op te vragen en te vergelijken. Offertes aanvragen is steeds gratis en vrijblijvend.

Via ons offerteformulier vraag je meteen meerdere offertes aan van specialisten in uw buurt. Wij selecteren de beste vochtbestrijders op basis van jouw criteria! Start meteen met je aanvraag, en je vochtproblemen zijn zo opgelost!

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


vochtbestrijders
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Kostprijs van vochtbestrijding
Premies voor vochtbestrijding
Verzekering tegen vochtproblemen